pbp

Duurzaam ondernemen – Ondernemen in het nu

Resultaat is geen doel maar een gevolg

Goed ondernemen, daar komt een hoop bij kijken. Als ondernemer moet je alles weten, overal bovenop zitten, altijd scherp zijn. De kassa moet rinkelen, de schoorsteen moet roken: het resultaat moet goed zijn. Hoe meet je af of je resultaat goed is? Is dat de winst, de omzet, de klanttevredenheid, de naamsbekendheid, je eigen rijkdom in de toekomst?

Kwaliteit van het nu bepaalt het resultaat in de toekomst

Ik wil betogen dat je moet ondernemen door met het heden bezig te zijn. Wat je NU doet moet je goed doen. Of dat nu het te woord staan van een klant is, de fabricatie van een product, het schrijven van een factuur, de kwaliteit daarvan vereist een goede focus. Daarvoor moet je in je gedachten niet bij het resultaat zijn maar bij de handeling van het moment. Het resultaat is een uitkomst van je eigen kwaliteit die je levert door van seconde tot seconde je aandacht erbij te houden.

Oog voor jezelf en je omgeving

Vergeet echter niet te ontspannen. Dat is aandacht bij je eigen lijf en geest. Voelt dat lijf goed, is de geest tot rust? Laadt de batterij weer op? Heb je aandacht voor je JEZELF, je partner en gezin, je vrienden, je OMGEVING? Ben je niet alleen een gedreven en succesvol ondernemer maar ook een toegewijde en betrokken vader, liefdespartner en vriend? Kortom, ben je in staat om er echt te ZIJN voor de anderen? Dat is de investering die iets oplevert: duurzaamheid van relaties, kwaliteit en dus duurzaamheid van je product.

Duurzaam ondernemen

De valkuil, niet alleen van de ondernemer maar van iedereen, is dat de focus op een resultaat in de toekomst je aandacht van het NU afhaalt. En alleen aandacht voor het NU, de persoon met wie je NU bent en praat, datgene wat je NU doet, zorgt voor een echte kwaliteit, een echt resultaat. Kortom, met aandacht voor het NU komt het resultaat vanzelf! Dat is dus DUURZAAM ONDERNEMEN!

Gepubliceerd in

Laat een reactie achter