pbp

Psychologie en beweging

Eén van de dingen die ik altijd veel zeg en blijf zeggen tegen cliënten is dat ze moeten werken aan de basis van hun gezondheid:

GOED BEWEGEN, GOED ETEN en GOED SLAPEN

Het beste ook in die volgorde. Ik noem dat het BES principe als ezelsbruggetje. Bewegen zorgt voor een goede doorbloeding van je lichaam en een goede zuurstofopname van lichaam en hersenen (geest). Voeding zorgt voor brandstof en levert energie. Slapen is voor het herstel van het vermoeide lichaam inclusief de hersenen.

Vandaag heb ik dat zelf weer eens goed in de praktijk gebracht. Vanochtend uitgeslapen, paar uur gewekt en daarna 18 holes gegolfd. Voor het eerst in een buggy, zo’n golfkarretje. Mijn golfmaatje had zich met een stanleymes in zijn been gehakt en had de wond laten dichtnaaien. Het leek hem verstandig om zich over de 10 kilometer van de 18 holes maar met de buggy te verplaatsen. Dus ik mocht meerijden. Wel leuk maar ook wel jammer.

Psychologie en beweging

Het bewegen in de natuur op de golfbaan vind ik altijd fantastisch. De afwisseling met het slaan van een balletje en het rondkijken over de golf met zijn waterpartijen, bossages en groene velden en landerijen rondom maakt me altijd min of meer gelukkig. (Soms wat minder als ik een bal in dat water sla…). Golfen zonder daarbij te lopen is echter een minder soort golf kwam ik achter. Je komt niet in je ritme en raakt de focus gemakkelijk kwijt. Ook geniet je minder van de natuur om je heen. Het minder bewegen vanwege de buggy heb ik vandaag wel weer goed gemaakt door een paar sets te dubbelen in het tennisspel. Mijn knie voel ik wel nu maar het was leuk en gezellig. Vandaag maak ik mijn lichamelijke activiteiten af met een rondje sauna die ik sinds kort heb geplaatst.

Dit keer dus niet al te veel ingewikkelde psychologie maar wel een belangrijke boodschap:

BLIJF IN BEWEGING!

Gepubliceerd in

Laat een reactie achter