Het leerproces

Het leerproces verloopt als volgt

  1. je bent onbewust onbekwaam: je hebt nog nooit gegolfd en wordt niet belemmerd door gedachten en ambities betreffende het golfspel; als het ware ben je als een kind, eigenlijk de ideale start!
  2. je bent bewust onbekwaam: je bent begonnen met les en komt er achter dat je erg veel te leren hebt; nu wordt het moeilijk!
  3. je bent bewust bekwaam: je speelt al wat langer en weet wat je kan en niet kan; het is hard werken om jezelf te verbeteren…
  4. je bent onbewust bekwaam: je denkt niet meer na over je swing en techniek maar alleen nog over de wijze waarop je het doel met zo weinig mogelijk slagen kan bereiken; weer als een kind, onbevangen, maar nu gebruik je bovendien nog je verstand, succes verzekerd!

Punt 2 en 3 zijn de fases waarin het mentale aspect de golfer kunnen belemmeren, tevens de fases waar we maar moeilijk uit kunnen komen. Deze bewuste fases, zijn namelijk de fases dat we gaan nadenken. Dit nadenken belemmert ons echter om ons fysieke lichaam de swing op een natuurlijke wijze te laten uitvoeren.