MENTAL COACHING EN GOLF

Mental coaching op de golfbaan

Tijdens een 9- of 18 holes ronde verbeter je met behulp van mental coaching niet alleen je golfspel. Je leert ook de juiste focus en ontspanning te vinden bij andere belangrijke zaken, zoals in je rol als ondernemer, manager of gezinslid. Deze vorm van coaching is zeer geschikt voor mensen die graag golfen. Werken aan jezelf èn je golfspel, bewegen in de gezonde buitenlucht. Combineer werk en plezier! Wie wil dat niet?

Golf is bij uitstek een sport waarbij het mentale aspect een grote rol speelt.

Het mentale aspect speelt zo’n grote rol omdat

 1. je het alleen maar aan jezelf kan wijten als je iets niet goed doet
 2. er tussen de slagen veel tijd is om na te denken, jezelf verwijten te maken of bijvoorbeeld te vergelijken met Tiger Woods
 3. zelfs tijdens de swing er relatief veel tijd is om na te denken

Een goede golfswing is echter een puur fysieke en gevoelsmatige actie.

Velen van ons leren golfen op een leeftijd waarbij we gevormd zijn tot denkende wezens die vooral rationeel en planmatig te werk gaan. Denken belemmert echter je swing en zal een goed resultaat in de weg staan. Dit geldt voor veel complexe vaardigheden die we niet spelenderwijs en van jongs af aan (zonder na te denken!!) hebben geleerd. Aanleren van dit soort vaardigheden op volwassen leeftijd vergt daarom meestal een lang en moeizaam leerproces. Wat zou het makkelijk zijn als we weer onbezonnen en onbevangen te werk konden gaan en zo spelenderwijs tot een optimaal resultaat kunnen komen! Een stukje van dit plezier wil ik u terug proberen te geven.

Het leerproces verloopt als volgt

 1. je bent onbewust onbekwaam: je hebt nog nooit gegolfd en wordt niet belemmerd door gedachten en ambities betreffende het golfspel; als het ware ben je als een kind, eigenlijk de ideale start!
 2. je bent bewust onbekwaam: je bent begonnen met les en komt er achter dat je erg veel te leren hebt; nu wordt het moeilijk!
 3. je bent bewust bekwaam: je speelt al wat langer en weet wat je kan en niet kan; het is hard werken om jezelf te verbeteren...
 4. je bent onbewust bekwaam: je denkt niet meer na over je swing en techniek maar alleen nog over de wijze waarop je het doel met zo weinig mogelijk slagen kan bereiken; weer als een kind, onbevangen, maar nu gebruik je bovendien nog je verstand, succes verzekerd!

Punt 2 en 3 zijn de fases waarin het mentale aspect de golfer kunnen belemmeren, tevens de fases waar we maar moeilijk uit kunnen komen. Deze bewuste fases, zijn namelijk de fases dat we gaan nadenken. Dit nadenken belemmert ons echter om ons fysieke lichaam de swing op een natuurlijke wijze te laten uitvoeren.

 

Bedenk dat

 • golf enorm complex is; het bestaat uit een groot aantal aspecten die aandacht nodig hebben en die je moet trainen om een goede slag te krijgen
 • de voorbereiding van de swing veel tijd vraagt maar dat er vervolgens maar een fractie van een seconde nodig is om de bal te raken
 • dit raakmoment de baan van de bal bepaalt en dat deze bal soms meer dan 200 meter door de lucht vliegt
 • je dus heel precies moet zijn, dat elke kleine afwijking in je swing, houding of grip enorm veel afwijking in het baltraject kan geven (met alle gevolgen van dien...)

Je kunt wel nagaan dat al deze gedachten je enorm kunnen belemmeren, niet alleen in je natuurlijke swing maar ook in je golfplezier, en dat laatste, daar gaat het ons uiteindelijk om.

De meerwaarde van mental coaching op de golfbaan

 • bewustwording (wie ben je, wat doe je)
 • acceptatie
 • loslaten
 • positieve ervaring + genieten!

Spreekt bovenstaande je aan en wil je bovendien deze kernwaarden ook gebruiken bij je professionele en persoonlijke ontwikkeling, dan nodig ik je graag uit voor een rondje golf!

psychologisch_bureau_prent

Kosten

9 holes: € 350,--

18 holes: € 500,--

Overig

€ 135,00 per uur

Reistijd wordt niet gerekend als deze in totaal minder dan één uur bedraagt. Bij meer reistijd wordt de helft van de reistijd in rekening gebracht minus één uur.
Bovenstaand tarief is exclusief greenfees. Op homecourse "de Keppelse" te Hoog-Keppel (tussen Doesburg en Doetinchem), een mooie, afwisselende 18 holes landelijke golfbaan met bos, (weinig) water en Achterhoekse gastvrijheid, wordt de greenfee u aangeboden.

Wie is Martijn Prent?

Drs. Martijn Prent (1958) is allround psycholoog, werkzaam voor bedrijven en particulieren als mental coach, adviseur, trainer en relatietherapeut. Het is een enthousiaste golfer en voormalig tennisspeler met veel ervaring in toernooien en competitie. Hij is nadrukkelijk geen teaching golfpro maar richt zich uitsluitend op het mentale aspect van het golfspel in het kader van algemene mental coaching en met gebruik van technieken uit de psychologie en de mindfulness.
Meer over mij op
www.psychologischbureauprent.nl